Przepisy kulinarne z koncentratem pomidorowym

Bigos z młodej kapusty

Przedstawiamy prosty przepis na bigos z młodej kapusty. Dodatek koncentratu czarnomorskiego świetnie wpływa na smak i kolor potrawy – zachęcamy do spróbowania!

Składniki:

  • 1 młoda kapusta
  • olej do smażenia
  • 0,5 kg kiełbasy śląskiej
  • koncentrat pomidorowy czarnomorski 380 g
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • pęczek kopru
Bigos - młoda kapusta + koncentrat pomidorowy czarnomorski
Bigos w początkowej fazie gotowania.

Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, po chwili dodajemy posiekaną w kostkę cebulkę i smażymy aż kiełbasa i cebula będą delikatnie przyrumienione. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy pokrojoną kapustę, dolewamy 1,5 szklanki wody, posiekany pęczek kopru i koncentrat pomidorowy, przyprawiamy.

Gotujemy na małym ogniu aż kapusta zmięknie – zwykle będzie to ok. 3 godzin. Bigos jest gotowy do spożycia, natomiast można następnego dnia jeszcze go trochę podgotować dla lepszego smaku i "przegryzienia".

A oto gotowe danie:

Bigos z młodej kapusty

Smacznego!

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o aktualnościach i ofertach:

NEWSLETTER