Produkty czarnomorskie blog

Przyprawy - złoto w kuchni

17.04.2019

O niesłoną zupę toczyło się już wiele domowych kłótni, ale powiedzmy sobie szczerze - czy jest coś gorszego niż mdłe jedzenie? Czy zdarzyło Wam się kiedyś zamówić danie, które w smaku przypominało tekturę? A może jesteście fanami medycyny naturalnej? Jeśli tak, to koniecznie przeczytajcie kilka słów o przyprawach, które podkręcają smak i nie tylko...


COFNIJMY SIĘ W CZASIE…

Ludzie używali przypraw już 50 000 lat temu w Afryce. Egipcjanie używali różnego rodzaju ziół do balsamowania swoich bliskich. W średniowieczu przyprawy były jednym z najdroższych produktów na rynku. Były to m.in.: czarny pieprz, cynamon, kminek, gałka muszkatołowa, imbir i goździki. Jak i w dzisiejszych czasach najcenniejszą z nich był szafran. Niegdyś jego wartość porównywalna była ze złotem. Przyprawy importowano z plantacji Azji i Afryki, co było bardzo drogie. Na szczęście, obecnie ich wybór jest ogromny, a na większość z nich, stać każdego z nas.

Koncentrat pomidorowy czarnomorski w saszetce

SZCZYPTA ZDROWIA

Jak wiemy, przyprawy są świetnym źródłem wielu witamin i cennych składników, które mają rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie. Oto prezentujemy ranking najzdrowszych przypraw świata:

Imbir - działa przeciwzapalnie, zmniejsza ból i sztywności stawów. Jest odpowiedni dla osób z podwyższonym cholesterolem. Ma właściwości odkażające i odświeżające.

Kurkuma - uznawana jako tzn. superfoods. Porównywalna jest do szafranu i podobnie jak on słynie ze swojego żółtego koloru. Posiada właściwości oczyszczające, diuretyczne, tonizujące i anty-mutagenne. Leczy kolki, czerwonkę, żółtaczkę, katar, ospę wietrzną, świerzb, zapalenie spojówek i schorzenia wątroby i dróg moczowo-płciowych.

Czosnek - świetnie sprawdzi się w leczeniu bólu gardła, przeziębień, grypy, infekcji oskrzeli i płuc, a także przewodu pokarmowego. Wspomaga odbudowanie przyjaznej mikroflory po terapiach antybiotykowych.

Cynamon - hamuje rozwój i zwalcza bakterie oraz drożdże, dzięki czemu stosowany może być także jako naturalny konserwant. Działa przeciwzapalnie oraz (UWAGA!) hamuje ochotę na słodycze.

Suszone pomidory - są świetnym źródłem witaminy E, która działa na kondycję skóry i oczu. Zawierają witaminę K, odpowiadającą za krzepliwość krwi w organizmie oraz witaminę B3, regulującą metabolizm cukru. Mają właściwości przeciwmiażdżycowe i wpływają wzmacniająco na układ krwionośny.

Jak wiecie, przyprawy potrafią także podrasować smak i dodać pikanterii najnudniejszym daniom, Jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o pikantnych przyprawach i najostrzejszych daniach świata, koniecznie zajrzyjcie do artykułu o dniu pikantnych potraw. Jak się okazuje, one także mają swoje prozdrowotne właściwości! Chociaż ostrzegamy - jecie na własne ryzyko! ;-)

 

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o aktualnościach i ofertach:

NEWSLETTER