Przepisy kulinarne z koncentratem pomidorowym

Fasolka w stylu bretońskim

Fasolka po bretońsku

Przedstawiamy przepis na ciekawą fasolkę w stylu bretońskim, która bazując na koncentracie z dojrzałych pomidorów, jest nieco inna od tradycyjnej, ale naprawdę warta spróbowania. Tak przyrządzona fasolka może smakować nawet osobom, które zwykle nie przepadają za tą potrawą!

Składniki:

  • fasola biały jasiek: 300 g (w postaci suchej)
  • koncentrat pomidorowy czarnomorski 25%: 380 g (1 puszka)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • kiełasa (zwyczajna, toruńska lub podwawelska): 400 g
  • kawałek wędzonego mięsa (np. żeberko, boczek): 100 g
  • tłuszcz do smażenia (słonina, smalec, olej)
  • sól
  • pieprz
  • czubryca zielona lub czysta (cząber górski)
  • majeranek
  • papryka ostra
  • łyżka miodu

Przygotowujemy fasolę mocząc ją w wodzie 12 godzin. Wodę wylewamy i zalewamy świeżą wodą w ilości ok. 2 litry. Dodajemy kawałek wędzonego mięsa i przyprawiamy czubrycą. Gotujemy ok. 45 minut aż fasola stanie się miękka.

Podczas gotowania fasoli przygotowujemy kiełbasę - podsmażamy na gorącym tłuszczu ok. 5 minut i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy aż do lekkiego zrumienienia cebuli. Kiedy gotująca się fasola zmęknie, dodajemy do niej kiełbasę z cebulą. Gotujemy całość ok. 10 minut.

Na patelni po kiełbasie, gdzie zostało trochę tłuszczu, podsmażamy całą puszkę koncentratu pomidorowego czarnomorskiego 25% i dodajemy dużą łyżkę miodu. Smażymy na małym ogniu ok. 5 minut. Dodajemy do garnka z fasolą.

Wyjmujemy 10 ziaren fasoli, rozgniatamy na miazgę i dodajemy z powrotem do garnka dla zagęszczenia. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut aż do uzyskania preferowanej gęstości. W międzyczasie dodajemy przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i majeranek, ew. jeszcze miodu wg upodobania.

A oto efekt końcowy:

Fasolka po bretońsku na koncentracie czarnomorskim

Smacznego!

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o aktualnościach i ofertach:

NEWSLETTER