Przepisy kulinarne z koncentratem pomidorowym

Zupa pomidorowa

Głównym składnikiem nadającym smak są świeże pomidory lub koncentrat pomidorowy. Zupę podaje się z makaronem lub ryżem, a czasem nawet z tzw. zacierką i lanym ciastem. Bardzo często do poprawy smaku stosuje się zioła, np. bazylię lub natkę pietruszki oraz zabiela śmietaną. Dobrze jest na sam koniec dodać nieco cukru oraz szczyptę cynamonu. Zupa pomidorowa składa się na tradycyjny obiad kuchni polskie.

Składniki:

  • 1 marchewka
  • pół średniej wielkości pietruszki
  • plaster selera
  • natka pietruszki
  • koncentrat pomidorowy czarnomorski 500g
  • pół szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki stołowe masła
  • 2 litry wody
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Marchewkę i pietruszkę kroimy na plastry, seler przecinamy na kilka kawałków, dodajemy kilka piórek natki pietruszki. Całość wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz masło i całość gotujemy pod przykryciem do czasu aż warzywa zmiękną (około 20 minut). Następnie dodajemy do wywaru warzywnego koncentrat pomidorowy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 7 minut, mieszając od czasu do czasu.

Śmietanę zalewamy gorącą zupą (kolejność ma znaczenie!) i dokładnie mieszamy do uzyskania jednorodnej konsystencji. Następnie całość wlewamy do gotującej się zupy. Dokładnie mieszamy, w razie potrzeby jeszcze dodajemy sól i pieprz do smaku.

Smacznego!

Zupa pomidorowaZupa pomidorowaZupa pomidorowa

Zobacz nasze przepisy
Spaghetti Carbonara
Sos do pizzy

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o aktualnościach i ofertach:

NEWSLETTER