Przepisy kulinarne z koncentratem pomidorowym

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Zapraszamy do spróbowania spaghetti z sosem bolognese na bazie koncentratu pomidorowego czarnomorskiego. Jeśli, oprócz koncentratu, zadbasz o dobrą jakość pozostałych składników (przede wszystkim mięsa), to uzyskasz pyszną i sytą potrawę o wyjątkowo głębokim smaku.

Składniki (na ok. 3 porcje):

  • koncentrat pomidorowy czarnomorski 30%: 380 g (1 puszka)
  • 300 g mięsa mielonego (np. mieszanka wołowego z wieprzowym)
  • ok. 150 ml czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 średniej wielkości słodka papryka
  • makaron do spaghetti
  • ser zółty (twardy)
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka (przyprawa)
  • cytryna
  • bazylia
  • oliwa z oliwek (opcjonalnie)
  • tłuszcz do smażenia (słonina, smalec lub olej z pestek winogron)

Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i podsmażamy na nim mięso mielone. Kiedy zmieni kolor na biały, dodajemy cebulę oraz startą marchewkę i całość smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i lekko podsmażamy ok. 1 minuty. Dolewamy wody, tak aby przykryła całą potrawę ok. 1 cm. Dodajemy pokrojoną paprykę, szczyptę soli, pieprzu i ostrej papryki. Całość gotujemy aż zmięknie papryka i ewentualnie dolewamy wodę, jeśli jej zbyt dużo wyparuje. Można dolać wino i gotujemy wtedy jeszcze ok. 5 minut. Dodajemy całą puszkę koncentratu pomidorowego czarnomorskiego 380g, najlepiej w wersji 30% (przy użyciu koncentratu 25% potrawa będzie mniej słodka, dlatego warto wtedy dodać łyżeczkę miodu). Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania preferowanej gęstości potrawy.

Spróbować sos i w razie potrzeby doprawić jeszcze solą, pieprzem, papryką i sokiem z cytryny. Dodać bazylię.

Sos bolognese w trakcie przygotowywania.

Ugotować makaron wg zaleceń producenta, odcedzić i posypać startym serem, można lekko polać oliwą z oliwek. Dodać sos i potrawa gotowa!

Spaghetti bolognese na koncentracie czarnomorskim

Smacznego!

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o aktualnościach i ofertach:

NEWSLETTER